HTML

KING HILL TEAM

A King Hill Team részt vesz a Budapest Bamako futamon, különleges célként kitűzve a Tokaj-hegyaljai borkultúra népszerűsítését. A csapat tagjai: Kiss Csaba, Kerekes Tibor, Godó Roland, és tiszteletbeli tag: Götz Mária Ildikó.

Friss topikok

  • shaft: birodalmi lépegetőket is láttak már? (2009.01.23. 09:33) JANUÁR 20.

Linkblog

TOKAJI BOROK HÍRNÖKEI AFRIKÁBAN

2009.03.05. 12:46 kinghillteam

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Március 9-én 18.00 órakor

A Művelődés Háza és Könyvtárában

Sárospatak - Bamakó

King Hill Team

Kiss Csaba (pilóta), Kerekes Tibor és Godó Roland navigátorok

vetítettképes élménybeszámolója a versenyről

Szólj hozzá!

2009.03.05. 12:40 kinghillteam

KEREKES TIBOR A BUDAPEST-BAMAKO ÚTRÓL

 


        

A Budapest-Bamako 8314 km-es távon végig haladt versenyzőinket faggatva Kiss Csabától magáról a versenyről kaptunk információkat, Godó Rolandtól a navigációról és a műszaki problémák elhárításáról, aki pedig az ott élő embereket legjobban megfigyelte, az Kerekes Tibor volt
 


 
 


Kerekes Tibor


 

Afrikában járva megtapasztalhattuk, hogy milyen az igazi szegénység. Ahol megfordultunk, mindenütt kéregetőkbe botlottunk, illetve bárhol, ahol megálltunk, ahogy megláttak bennünket odajöttek és mindenki ajándékot kért. Ez nekik annyira természetes volt, mint nekünk itt bemenni a boltba és vásárolni.
Volt aki erőszakosabban kérte, volt aki szebben. Maliban voltak olyan faluk, ahol a gyerekek viselkedésén meglátszott, hogy milyen a törzsfőnök. Az egyik helyen megrohanta az autót vagy 100 gyerek, másztak fel a tetejére és rángatták volna fel az ajtót – erről vannak videó felvételeink is – a másik faluban pedig a falu szélén, az út két oldalán álltak a gyerekek, integettek és azt skandálták, hogy kadu-kadu, ami azt jelenti, hogy ajándék-ajándék.

Maliban az emberek nádfedeles, kör alakú sárkunyhókban élnek, mintha visszacsöppentünk volna a középkorba.

Kerekes Tibortól az ő étkezéseikről, „mindennapjaikról” is sok mindent megtudtunk. Az étkezésünk elég érdekes volt, ritkán volt olyan nap, amikor volt időnk reggelizni, többnyire felkeltünk, bontottuk a sátrat és indulás. Ilyenkor út közben – verseny közben – próbáltunk enni. Odafelé csak itthonról vitt dolgokat ettünk Afrikában, de visszafelé már bátrabbak voltunk. Marokkóban ettünk grill csirkét, de valami fitness csirke lehetett – alig volt rajta hús.
Visszafelé volt egy mauritániai kísérőnk, aki meghívott bennünket egy „buckába”, ahol kecskehúst grilleztek. Körbeültük az asztalt a mauritániai arabokkal és úgy ettük a frissensült kecskehúst, hozzá coca-colát ittunk. Nem volt rossz ízű és nem is lett tőle semmi bajunk. Negatív kajaélmény még odafelé, Franciaországban ért bennünket, ahol kis híján betegek lettünk egy étteremben felszolgált ételtől.

Maga a verseny nagyon kemény volt, navigáció alapján kellett megtalálnunk a pontokat. Ezek vagy számok, vagy betűk voltak és nem mindig voltak pontosan feltüntetve a koordináták. Volt, amikor még három-négy km-es körzetben kellett megkeresni, és volt amikor megmásztunk egy 800 méter magas sziklahegyet is, és végül egy villanyoszlopon találtuk meg a betűt visszafelé jövet.
Szóval nem voltak nagyon pontosan kihelyezve ezek a pontok, és olyan is előfordult, hogy az előző csapattárs letakarta, vagy odébb görgette a követ - emiatt óvások is voltak. Egyszer egy tengerparton, egy hajó oldalán kellett megtalálnunk egy betűt, de ahhoz meg kellett várni az apályt, hogy látszódjon. Csabi be is úszott a hideg vízben és úgy fényképezte le. Mindenki más betűt látott, de végül is elfogadták, amit mi lefényképeztünk.

Tehát a feladatok megoldásához mindenképpen jó tájékozódó képességre volt szükség. A napi távok átlagban 800 kilométeresek voltak. Mindig reggel hét órakor volt a rajt és általában hajnalban értünk be a célba, így eléggé keveset aludtunk, ami eléggé megterhelő volt.

Az út hegyvidéken, sivatagon folyómedreken keresztül vezetett, egy folyómederben el is akadtunk, többször a csörlőre is szükségünk volt. Egy alkalommal angolok húzták ki az autónkat. Ez fordítva is előfordult, egyszer egy versenytársunk szintén egy folyómedren akart átmenni, de nem jött neki össze, elásta magát az iszapban, neki pedig mi segítettünk. Ekkor majdnem bajba is kerültünk, mert a lökhárítónk a hegesztésnél elengedte magát. Így aztán a következő napot úgy kellett kezdenünk, hogy valami műhelyt kerestünk és Roland meghegesztette a lökhárítót, hogy tovább tudjunk menni.


 

További totók>>>

Törő Gábor

 

Szólj hozzá!

2009.03.02. 09:33 kinghillteam

GODÓ ROLAND A BUDAPEST - BAMAKO ÚTRÓL

 


        

A Bamakót megjárt King Hill Team oszlopos tagját, Godó Rolandot a kalandos útról kérdezve nem csoda, hogy a navigációs nehézségek és műszaki problémák jutottak eszébe, hiszen ő volt a navigátor, és ő hegesztette ami megsérült a hegyvidék köveitől, ha éppen találtak valami műhelyt…
 


 
 


Godó Roland


 

A mezőnyben nagyon sok Navara volt, amiket szintén versenyre építettek át. Többen vették így a versenyt, mint mi, hogy győzni megyünk, győzni akarunk. A mi Navaránkkal az volt a gond, hogy nehéz volt, sok olyan felesleges cuccot vittünk, amit ugyan blogokban úgy olvastuk, hogy szükséges de, most már – utólag – látjuk, hogy a 80%-át nyugodtan itthon lehetett volna hagyni. Több mint három tonnát nyomtunk, de voltak olyan Navarákkal amikbe nem volt semmi, csak étel, ők nem voltak csak 2200 kg körül, tehát olyan 800 kg - 1 t túlsúllyal versenyeztünk.

Én navigáltam végig, ami nem volt egyszerű, mert nem vettük meg több százezer forintért az Afrika térképet. Amit tudtam, azt összeszedtem a GPS-hez az internetről, meg barátoktól. A Marokkói térkép az megvolt, és Mauritániából is volt még volt valami, de onnantól kezdve semmi, tehát légvonalban mentünk, sokszor sötétben, nem volt egyszerű. Ilyenkor a GPS az irányt ugyan mutatja, de nincs alatta út…

Az autó szerkezetileg bírta volna az utat, de sok probléma történt, defektek sora, durrdefektek. A kősivatagban olyan éles kövek és nagy sziklák voltak, hogy sikerült ott a hűtőt is tönkretenni annyira, hogy egy napi szenvedés után sikerült csak rendbe tenni. A víz két napig folyamatosan folyt, és egy éjszakát emiatt kint kellett töltenünk a sivatagban, ezért csúsztunk le a hetedik helyre.

Az első és hátsó lökhárítónk is leszakadt, tehát nagyon sok olyan dolog volt, amit ott helyileg meg kellett oldani Összesítve defektünk volt olyan 6-10 db, kétszer szakadt le az első lökhárítónk, egyszer, nem sokkal azután, ahogyan átértünk Afrikába, olyan egy-két ezer kilométer megtétele után. Másnap reggel találtunk valamilyen kerítésjavító vállalkozót, aki ideadta a hegesztő trafóját, amivel megjavítottuk. Két napig bírta és utána - nem az én hegesztésem mellett, hanem a gyári ponthegesztésnél - elengedett, ezt megint meghegesztettem egy autószerelő műhelyszerűségben.
Az autót a verseny után ott is hagytuk, mert nem volt olyan állapotban, hogy haza tudjunk vele jönni, és érdemes legyen itt felújítani, mert nagyon sokat rá kellet volna költeni, ezért ott kint adtuk el.  
A teljes eredménylista:


 

További totók>>>

Cziczer Katalin

Forrás: www.sarospatak.hu

 

Szólj hozzá!

2009.02.25. 06:44 kinghillteam

KISS CSABA A BUDAPEST-BAMAKO ÚTRÓL


 

        
        

Folyamatosan végigkövettük a King Hill Team felkészülését, indulását és lehetőség szerint a versenyzés folyamatát is a Budapest – Bamako útvonalon. Most a visszaemlékezések következnek, először Kiss Csaba, a rally csapat pilótája, a csapat kapitánya értékeli a versenyt…
 


 
 


Kiss Csaba

 


Götz Ildikó Mária

 


Dr. Hörcsik Richárd


 

Tudni kell, hogy a Budapest-Bamako versenyt immár negyedik alkalommal rendezték meg és évről évre egyre nagyobb a mezőny, egyre szélesebb az érdeklődés. Idén 122 induló volt a verseny kategóriában és ebből a 122 indulóból a mezőny fele nagyon komolyan vette a versenyt.
A rendezőség annak idején, négy évvel ezelőtt négy-öt taggal kezdte és a mai napig is négy-öt taggal végzi a verseny szervezését ami most már egy kicsit kevésnek bizonyult. Tehát olyan nagy lett a mezőny, hogy négy-öt szervező kevés ahhoz, hogy maradéktalanul, mindenféle hiba nélkül lebonyolítsák ezt a versenyt.
Ennek ellenére azt láttam, hogy nagyon nagy küzdeni vágyás volt az emberekben, nagyon komolyan felkészített autókkal indultak a versenyen. Mi, azt gondolom, hogy maximálisan az élmezőnyhöz tudtunk tartozni, tehát az autónk is egy jól felkészített autó volt, és mi magunk is, mentálisan és fizikálisan is fel voltunk készülve. Kétségtelen, hogy helyzeti előnyben voltak azok, akik már többször részt vettek ezen a versenyen, mert ugye Magyarországon nincsen olyan homok, illetve sziklás, köves vidék, mint amivel ott találkoztunk.

Most megtapasztaltuk, hogy a homoknak úgy színben - vörös, sárga, vöröses sárga, szürke, fehér - rengeteg árnyalata van és azon felül, hogy más a színe, más az állaga is. Aztán nem mindegy, hogy melyik irányból fúj a szél, vagy éppen honnan veszi el a homokot és hova építi, mert ahonnan elveszi ott keményebb, és ahova lerakja ott lágyabb a homok - tehát nem mindegy, hogy hol autózunk.
Ami nagyon fontos még, az a kitartás. Nagyon sokszor idegtépő volt, hogy 10-20-30 km/h-nál nem tudtunk gyorsabban haladni pedig tudtuk, hogy még több száz kilométer van hátra.

Sikerült jó barátságokat kötni más versenyzőkkel, és amit nagyon fontosnak tartok, hogy mind amellett, hogy versenyeztünk, soha nem tudtuk elfelejteni a humánus dolgokat. Tehát, hogyha bajba került valamelyik versenyzőtársunk, akkor, ha úgy láttuk, hogy önerejéből nem tud kiszabadulni a homok fogságából, és más nem tud rajta segíteni, akkor megálltunk és segítettünk. Természetesen ez fordítva is előfordult, hogy rajtunk segítettek.
Szellemiségében a verseny tehát pozitív volt, összekovácsolta az embereket. Természetesen voltak nézeteltérések is, de a verseny során feszültebbek az emberek, úgyhogy ez így belefért.

Étkezni legtöbbször csak az autóban tudtunk, a szállások vagy sátorban, vagy egyszerű szállodákban voltak. Nappal 30-35 fokig melegedett fel a hőmérséklet és olyan öt fokig hűlt le hajnalra, tehát elég nagy volt a hőingadozás.

Mi első alkalommal indultunk, ennek ellenére már az indulás előtt elmondtuk, hogy szeretnénk babérokat elérni. A verseny során mi mindvégig eszerint szerint cselekedtünk. A versenyben voltak nagynevű terepjárós versenyzők, akikkel mi felvettük a versenyt, és azt gondolom, hogy nagyon sokáig tudtuk is tartani, mert nyolc-kilenc napon át a második, harmadik helyen autóztunk.
Sajnos volt egy szerencsétlen kőre futásunk, ahol a hűtőnk eltört és az utolsó három napon már nem tudtunk olyan tempóban autózni, így nem találtunk meg minden GPS koordinátát, mert kifutottunk az időből.
Nem mertük kockáztatni, hogy ugyanolyan gyorsan, ugyanolyan tempóval menjünk, mert ha még egyszer eltörik a hűtőnk, akkor onnantól kezdve nem folytathatjuk a versenyt, nem tudunk tovább menni. Azt mérlegeltük, hogy inkább egy kicsit csússzunk lejjebb az eredménylistán, de fejezzük be a versenyt. A hetedik hellyel is nagyon elégedettek vagyunk.


Dr. Hörcsik Richárd polgármester támogatását az első perctől fogva élvezhették a versenyzők. Ott volt az indulásnál, volt amikor ő mag hívta fel a sivatag közepén autózó versenyzőket, hazaérkezésük után pedig képviselő- testületi ülésen nyújtott át csapatnak egy díszoklevelet Sárospatak város népszerűsítéséért…

A csapat indulása és az utazás célja ismert mindenki előtt, hiszen amikor elindultak, az megfelelő sajtónyilvánosságot kapott. Nagyon köszönjük a városoknak, településeknek magánszemélyeknek a támogatását.
Folyamatosan figyelemmel kísértük a verseny alatt az eseményeket. Bátran mondhatom, hogy a honlapon keresztül tartottuk a kapcsolatot, illetve telefonon, és együtt izgultunk, hogy sikeresen teljesítsék ezt a távot. Örömmel számoltak be arról néhány napja, hogy sikerült végigmenniük, ami önmagába véve is nagy eredmény és a hetedik helyet érték el. Éppen ezért a képviselőtestület nevében is szeretném megköszönni a munkájukat.


 

További fotók>>>                       További fotók>>>                         További fotók>>>

Törő Gábor

 

 

Szólj hozzá!

2009.02.23. 12:28 kinghillteam

KÉPEK

www.sarospatak.hu

Időközben folyik a Bamakót megjárt versenyzőinktől kapott hang és képanyag feldolgozása. A 450 kiválogatott képből az első adag látható itt, amely felvillantja az előkészületeket, sok kép van az európai útszakaszról de néhány afrikai kép is látható közöttük
További fotók>>>

 
További fotók>>>

Újabb sorozat a bamakós fiúk afrikai fotóiból. Elképesztő, hogy milyen szegénység van ott...
További totók>>>

 

  

Szólj hozzá!

2009.02.15. 07:58 kinghillteam

DÍSZOKLEVÉL

www.zempleni-figyelo.hu/oregdiak/gyorshir/gyorshirek.php

Dr.Hörcsik Richárd polgármester képviselő-testületi ülésen adta át Sárospatak város Díszoklevelét a King Hill Team tagjainak, Kiss Csabának, Godó Rolandnak és Kerekes Tibornak, városunk népszerűsítéséért, akik a sikeresen küzdötték le a Budapest-Bamakó útvonalat, a kemény nemzetközi mezőnyben 7. helyezést érve el...    További fotók>>>
 

Szólj hozzá!

2009.02.10. 09:54 kinghillteam

MAROKKÓI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Részlet a Borkirálynő naplójából, a http://gotz.blog.hu oldalról:

2009. február 5-én este Rabatba érkeztem, ahol Pap László Csaba nagykövet úr fogadott a repülőtéren. Másnap hajnalban a King Hill Team két tagja is megérkezett, Kiss Csaba és Kerekes Tibor személyében. Péntek délelőtt Meknes városába utaztunk, ahol az esős idő miatt egy kis autós városnézésen vettünk részt. Ezután a marokkói bortermelés legjelentősebb borászati üzemébe látogattunk, Brahim Zniber úrhoz. A magyar nagykövet úr, Pap László Csaba mellett elkísért minket a cseh tiszteletbeli konzul, Mostafa Meskini, aki egyben a régió turisztikai irányítója is. Zniber úr borászati "kastélyának" megtekintése után az ebédre került a sor, amelyen részt vett az oszták nagykövet úr és a felesége is. Ebéd közben volt alkalmunk bemutatni néhány Tokaji bort, amelyek sajátos ízvilága nagyon elnyerte a jelenlévők tetszését. Ebéd után egy előkelő meknesi hotelbe indultunk, ahol a sajtó képviselőinek számoltunk be jövetelünk céljáról: a King Hill Team, a Tokaji borok hírnökei Afrikában. Célunk a magyar, a tokaji borok megismertetése Marokkóban, és olyan hosszútávú kapcsolatok kialakítása a helyi borászokkal, kereskedőkkel, amely mindkét országnak, borvidéknek a hasznára válhat. Emellett büszkék vagyunk rá, hogy a marokkói Magyar Nagykövetség egész évre felvállalta a Tokaji borok reklámozását, kóstoltatását a vendégeikkel, ezzel is segítve a Tokaji hírnevének öregbítését. Február 7-én, azaz szombaton alkalmunk nyílt Rabatot felfedezni. Kiss Csaba, Kerekes Tibor és én a Medinába, magyarul az óvárosba látogattunk, ami kis utcákból, sikátorokból áll. Ez a rész egy hatalmas piacnak ad teret. Az esős idő ellenére nagy kedvvel vetettük bele magunkat az utcák forgatagába, felvéve a helyi életritmust. A zöldég és a húspiacon kívül voltak különböző ruházati termékek a kis üzletekben, de a tetszésünket egyértelműen a helyi kézműves dolgok nyerték el, különösen a kézzel készített szőnyegek, amelyeket az itthoni árak töredékéért lehet ott megvásárolni. Az egész napos városi séta után este 6 órára mentünk a nagykövetség impozáns épületébe, ahol a vedégek - borászok, kereskedők, sajtó képviselői - számára alkalmunk nyílt egy újabb borkóstolt tartani, majd az ezt követő vacsorán a fogásokhoz ismét újabb Tokaji borokat mustrálhattak az egybegyűltek. A vacsora után mindenki megkóstolhatta kitűnő szerencsi csokoládénkat, a Retro szeletet is. Mindhárom borkóstolón nagyon nagy érkedlődés mutatkozott a boraink iránt és mindenhol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Folytatásképp meghívtuk vendéglátóinkat Magyarországra, hiszen a marokkói borok nálunk sem a legismertebbek. Így kölcsönösen együttműködve reméljük, hogy a baráti, személyes kapcsolatok kalakításán túl gazdasági szempontból is fontos lépéseket tettünk a fejlődés felé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kerekes Tibor, Götz Mária Ildikó, Mostafa Meskini (tiszteletbeli cseh konzul), Kiss Csaba, Pap László Csaba (magyar nagykövet), Brahim Zniber (tulajdonos), Szűcs Katalin (tolmács), Zouhair Benomar (borászati üzemvetező)

Köszönet Pap László Csaba nagykövet úrnak, aki megszervezte a marokkói programokat, mindenben támogatva elképzeléseinket, céljainkat.

Köszönet Dr. Hörcsik Richárdnak, Sárospatak város polgármesterének, aki felvette a kapcsolatot a nagykövet úrral.

Köszönjük a Patrícius Borháznak, a Portius Pincének, Kun Lajos Borászatának, a Szilágyi Pincének és a Götz Pincészetnek a bormintákat.

Köszönjük a Zemplén Televízió által összeállított képeket, felvételeket, amelyeket a borvacsora alatt folyamatosan játszottunk.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

2009.02.02. 14:04 kinghillteam

FEBRUÁR 2.

Sikerült telefonon újra beszélni a fiúkkal! Jól vannak, büszkék lehetünk rájuk, hogy ilyen szép eredménnyel fejezték be a versenyt! Már úton vannak Marokkóba, sajnos holnap valószínűleg már nem lesz telefonos kapcsolat, mivel Mauritánián át utaznak. Pap László Csaba nagykövet úrral már mindent egyeztettünk a rabati borvacsorával kapcsolatban, egyéb programokat is szerveznek nekünk.

Részlet a gotz.blog.hu oldalról:

IRÁNY AFRIKA!

Pap László Csaba nagykövet úr segítségével már lázasan készülök a marokkói Magyar Nagykövetségen tartandó borvacsorára, amely február 7-én, szombaton lesz megrendezve. A King Hill Team január 31-én, szombaton befejezi a versenyt, és másnap már indulnak is visszafelé Bamakóból Rabatba, ahová én feburár 5-én, csütörtökön érkezem. A következő napon, azaz pénteken a Nagykövet Úr által szervezett programon veszünk részt: Meknes városába utazunk, amelynek környéke a marokkói bortermelés központja. Délelőtt lesz alkalmunk megnézni néhány helyi borgazdaságot, pincészeteket, majd Zniber úrnál ebédelünk, aki a legjelentősebb marokkói borászat tulajdonosa. Délután valószínűleg a helyi regionális gazdasági kamaránál teszünk látogatást. Szombaton lesz alkalmunk szétnézni Rabat városában, az esti program pedig a nagykövetségen rendezett borvacsora lesz, ahol bemutatjuk borvidékünket és felsorakoztatjuk különböző pincészetek kiváló borait; a friss, reduktív boroktól kezdve, a borkülönlegességeken át mindent megkóstolhatnak a meghívott üzletemberek, diplomaták. Vasárnap a csapat autózik tovább kis hazánk felé, én pedig repülök vissza a "hófödte hercegkúti hegyek ölelő karjai" közé.

Götz Mária Ildikó

Szólj hozzá!

2009.02.01. 15:49 kinghillteam

FEBRUÁR 1.

Jó hírekkel szolgálhatok az érdeklődőknek! Néhány perce beszéltem telefonon a King Hill Team csapatából Kiss Csabával, a csapat már Bamakóban van! A legfontosabb, hogy teljesen jól vannak és egészségesek.
A másik nagyon fontos hír, hogy tegnap befejeződött a verseny, a pataki csapat a 7.  helyen végzett. A mezőny 122 indulóból állt és ők meg tudták szerezni a 7.  helyet. Gratulálunk a bátor és nagyon kitartó versenyzőinknek! Jelenleg a hazafelé vezető utat tervezik, holnap indulnak Marokkóba, ahová febr. 5-én a Borkirálynő is érkezik. Másnap a Magyar Nagykövetség által szervezett ünnepségen tartanak tokaji borokból bemutatót. Sárospatakra érkezésüket febr. 10-12 közöttre tervezik.
Még egyszer gratulálunk a város nevében és jó utat kívánunk a hazafelé tartó útra!
Hörcsik Richárd polgármester

www.zempleni-figyelo.hu/oregdiak/gyorshir/gyorshirek.php

Szólj hozzá!

2009.02.01. 08:10 kinghillteam

JANUÁR 31.

A verseny utolsó napja volt tegnap. Reggel üzentek a fiúk, hogy minden rendben van velük, semmi bajuk. Még úton voltak éppen Bamakoba. Elmondásuk szerint az autó eléggé lestrapált már, ami nem is csoda ennyi viszontagságos körülmény után, ők pedig 35 fokban, a porban autóztak. Ma indulnak visszafelé. Az elért helyezést sajnos még nem tudjuk...

További eredmények a budapestbamako.org/ honlapon.

Szólj hozzá!

2009.01.29. 17:07 kinghillteam

JANUÁR 29.

A családtagoktól tudjuk, hogy minden rendben van a King Hill Teammel, de sajnos telefonos kapcsolat nincs, egy másik csapat műholdas készülékét használva tudtak velük néhány szót váltani. Sajnos már nincsenek dobogós helyen, mivel egy nagyon nehéz szakaszon több csapatot is kimentettek a homokdűnék fogságából. Idejüket és energiájukat áldozták négy másik csapat segtségére. A versenyből hátralévő két napban valószínűleg már nem lesz alkalmunk beszélni velük, de nagyon várjuk részletes összefoglalójukat a finish után. Sajnos képeket sem kaptunk, de majd lesz idő mindent bepótolni. Addig is drukkoljunk nekik, hogy szerencsésen megérkezzenek Bamakóba szombaton!

 

Szólj hozzá!

2009.01.28. 08:00 kinghillteam

JANUÁR 27.

A mezőny már túl van az 1200 kilométeres nyugat-szaharai szakaszon, ahol egy időre katonai kíséretet is kapott a feszült helyzet miatt. Pénteken 395 kilométert kellett megtennie a mezőnynek a nyugat-szaharai Samráig. Ezen a pályán is haladt egykor a Dakar. Mivel a terület egy része aknaveszélyes, a csapatoknak erősen javallott volt a lehető legpontosabban követni a megadott útvonalat. Ugyanezen oknál fogva mindenkinek be kellett érkeznie a táborba sötétedésig. Akinek ez nem sikerült, sötétedéskor meg kellett állnia és csak reggel, világosban folytathatta utját a tábor felé. A smarai táborban a falu lakóit a bamakósok apró ajándékokkal és gyógyszerekkel lepték meg.    

A Budapest-Bamako 7. szakaszán szokatlan módon esett az eső és a versenyzőknek különböző navigációs feladatokat kellett megoldani. Vasárnap reggel kiosztották "A nap hőse" díjat, amelyet két Hummeres csapat, a szlovák Ulrich házaspár és a Lőrincz - Nagy páros megosztva vehetett át. A mezőny vasárnap délután szelte át a marokkói-mauritániai határt.  

A ralit a Volkswagen Touareggel versenyző Nagy József Attila (GO-GO Bamako) vezeti, a második helyen egy Nissan Patrol áll, négy személlyel a fedélzeten (Tempfli László, Tempfliné Szabó Viktória, Kern István és Novák Tamás), míg a harmadik helyen Kiss Csabáék autóznak egy Nissan Navarával.

www.autoblog.hu/

Szólj hozzá!

2009.01.26. 00:56 kinghillteam

JANUÁR 25. (vasárnap)

Telefonkapcsolat továbbra sincs, de családtagtól tudjuk, hogy a Budapest – Bamako Rally sárospataki versenyzői – a King Hill Team – vasárnap reggel jó egészségben átlépték a mauritániai határt. Vasárnap 800 km-es útszakaszt kellett leküzdeniük a fiúknak.   A 2. helyen állnak!

Más blogon olvastuk, hogy a vámkezelés nem egy egyszerű művelet ott: várakozás, bélyegzés, a határon túl ismét ellenőrzés. Városba beérve pezsgő forgalom, rengeteg autó, ember, szamár és kecske fogadja őket. Itt már nem arabok vannak, hanem igazi feketék.
Az emberek barátságosak, de azért nem mernek kimenni a városba este. A körülmények siralmasak, de már kezdenek hozzászokni.
A www.budapestbamako.org -on azt írják, hogy most tették meg az út felét.

Bizonyos képek küldéséről volt szó, de azok nem érkeztek meg, viszont felfedeztük a patakiak Nissan Navarráját a  http://www.marathonrally.com/hu  oldal elején, a bal felső sarokban a két autó egyike az övék! A jobb oldali képgalériában szintén ott vannak:
http://www.marathonrally.com/news/budapest_bamako_pictures_stage_2_3_in_morocco_1_21.11722.0.html
 

Szólj hozzá!

2009.01.26. 00:42 kinghillteam

JANUÁR 24.

A telefonösszeköttetés megszakadt a fiúkkal, hiába hívjuk őket...

Szólj hozzá!

2009.01.24. 11:22 kinghillteam

JANUÁR 23.

A csapat a 2. helyen!!!

Ma délelőtt beszéltünk a fiúkkal, teljesen jól vannak egészségileg, de már nagyon fáradtak. Igaz, tegnap végrte olyan szállásra jutottak, ahol tudtak zuhanyozni és pihenni.Most éppen egy ellenőrző pontot keresnek egy sivatagi kis településen, már Marokkó déli részén. Holnap mennek át Mauritániába.Tegnap nagyon zúzús napjuk volt nekik is, mint mindenki másnak. Nekik leszakadt a lökhárítójuk, azt kellett hegeszteniük.
 
Különösen büszkék lehetünk rájuk, mert olyan csapatokat előztek meg, akik sokkal felszereltebb  autókkal versenyeznek. Az első helyezett versenyzőkkel összebartákoztak, ők egy VW Touareggel mennek, és köztük van a  Magyar Offroad Szövetség Elnöke is...

 

Hamarosan képek is lesznek!

Szólj hozzá!

2009.01.23. 17:19 kinghillteam

JANUÁR 21-22.

 

budapestbamako.org/

 

A KING HILL TEAM A 3. HELYEN ÁLL A MAI ÁLLÁS SZERINT!!!

A mai etap egy pihentető szakasz volt a tegnapihoz képest. A Jebel Bani hegység egy eldugott falvában volt az első ellenőrzőpont. Az 5 pontos kódot a falu polgármestere csak akkor adta ki a csapatoknak, ha azok apróságokkal ajándékozták meg a falu iskoláját. A 2. pont eléréséhez egy új extrém sportágban kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek, a vezetés és a sziklamászás után jött az úszás, egy vízesés mögé kellett beúszni az értékes pontokért.

A nap végén az 1994-es Dakar egy gyorsasági szakaszának egy részén kellett teljesíteniük a versenyzőknek, ami bemelegítés volt a holnapi napra. A 4 órás befutón az 55 csapatból 16 ért időben célba.

Sokan ma érték utol a mezőnyt, akik még Európában akadtak el. A Budapest-Bamako szabályai szerint a versenyből nem lehet kiesni, csak pontot veszteni. Az egyik csapat Montpellier-nél akadt el, idáig szereltek, és ma csatlakoztak a versenyhez.

Szólj hozzá!

2009.01.22. 10:29 kinghillteam

JANUÁR 20.

Ma reggel (csütörtök) sikerült beszélni a fiúkkal. Elmondták, hogy tudomásuk szerint a 27. helyen állnak a versenyben 130 ponttal, amin igen csak meglepődtek, mert sokkal jobb eredményre számítottak. Utólag kidetrült, hogy a szervezők nem találják az 1. napi pontjaikat, arra a napra 0 pont volt nekik bejegyezve, így +70 pontjuk van, tehát kb. 6-7. helyezettek valójában! Tegnap, azaz szerdán elég nehéz napjuk volt, mivel 140km/h sebességgel száguldoztak, ahol lehetett, és menet közben kaptak egy bal hátsó durrdefektet. Szerencsére ezt sikerült hamar orvosolni, és folytatták útjukat egy kősivatagon keresztül, kb. 150 km utat megtéve. A nagy sebességnél azonban nagyon figyelni kellett, mivel az úton 1 m-es szakadékok voltak. Aztán egy köves területen haladtak át 10-15km/h átlagsebességgel. Homokdűnék, vízmosások nehezítették a pályát, csörlőjük segítségével több bajba jutott csapatnak segítettek. Tegnap sikerült minden pontot teljesíteniük.

A terep a Csillagok háborújára emlékezteti a fiúkat, az emberek ugyanúgy öltöznek, mint a filmben, csuklyát viselnek. Nagyon nagy szegénység van Marokkóban, sátrakban, sárból épített házakban élnek az emberek, és rengeteg kéregető van.

Ma reggel 8 óra előtt még készült a King Hill Team az indulásra, az autót ellenőrizték, hogy teljes gőzzel az újabb kihívások elé nézhessenek!

1 komment

2009.01.20. 20:16 kinghillteam

JANUÁR 20. ÓÓÓ, AFRIKA

Címkék: bamako king hill team

www.zempleni-figyelo.hu/oregdiak/gyorshir/gyorshirek.php

Már Afrikában száguldanak a pataki versenyzők!

Este fél 8-kor hívtuk a „bamakós” fiúkat, most is Kiss Csaba vezetett és Kerekes Tibornak adta át a telefont.
Tibor elmondta, hogy sikeresen áthajóztak Afrikába, a kompon aludni is tudtak 5-6 órát. Kis izgalom volt belépéskor a határon, ahol valami pecsétet hiányoltak a Csaba papírjairól, de végül is beengedték őket.
Azóta már 800 km-t megtettek Afrikában. Ebben nehéz terep is volt az Atlasz-hegységben, ahol egy patakban majdnem ott maradtak, angol versenyzőtársak húzták ki őket. Akkora nyomort látnak útközben, amilyet még soha...
Már a tábor felé tartottak, amikor beszéltünk velük. Holnap 500 km-es nehéz útszakasz vár rájuk, akkor többet fognak tudni a verseny állásáról. Egyelőre úgy érzik, hogy elég jól állnak, valahol az élbolyban lehetnek…

Mobilon simán tudtuk őket hívni, bár kissé szakadozó volt a hang.

Szólj hozzá!

2009.01.19. 20:10 kinghillteam

JANUÁR 19.

Címkék: spanyolország bamako king hill team

A King Hill Team Spanyolországban kocsikázik, Almeria a cél. Valószínűleg még ma este vagy legkésőbb holnap délelőtt komppal hajóznak át Afrikába, Nadorba. Megtudtuk még, hogy magyar utakon rendőrökkel is volt szerencséjük találkozni, barátkozni, mivel verseny, kicsit gyorsabban hajtottak a megengedettnél. Talpraesettségüknek köszönhetően azonban sikerült kimagyarázni magukat, azonban közös fényképre már nem voltak hajlandóak a biztos urak. Értesüléseink szerint nagyon fáradtak a fiúk, hiszen alig aludtak. Tudják, hogy a miskolci terepjárós csapatnak már vissza kellett fordulni, de nem tudtak az eddigi 3x-os bajnok szlovák házaspár hölgytagjának balesetéről (Lásd a hivatalos honlapon: budapestbamako.org/). A csapat jól van, már 20 Celsius fokban autóznak. Úgy érzik, hogy jól állnak a versenyben, és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy jó eredménnyel teljesítsék a futamot...

Szólj hozzá!

2009.01.18. 10:57 kinghillteam

JANUÁR 17-18.

Címkék: franciaország olaszország king hill team

Az európai szakasz sem sétakocsikázás a Budapest-Bamako Rally résztvevőinek

A King Hill Team az útvonal európai, szupermaraton részét teljesíti éppen, a fiúk most mentek át a Francia-Alpokba olasz területről, mert egy ellenőrzési pontot onnan nem tudtak megközelíteni egy hófal miatt, így kis kerülővel, francia oldalról próbálkoztak.  Ott  viszont egy kőomlás állta útjukat, így ennek az egy ellenőrzési pontnak a kivételével mindet megtalálták. Az európai szakasz ilyen tájékozódási pontok megtalálásával van megnehezítve. Este érkeztek délen Montpeillerbe, útközben megkóstolva valamiféle  húsos helyi specialitást... Ami kissé kalandosra sikeredett, mivel romlott húst szolgáltak fel nekik! - Fiúk, maradjatok a jó kis szalonnánál, kolbásznál és a tuti biztos konzerveknél! :) Hajnali egy órára érkeztek meg a hotelba, végre nem a kocsiban kellett aludni! "Reggelit adtak is, meg nem is" - írja Tibi.
Kerekes Tibor vette fel Kiss Csaba telefonját, aki elmondta még, hogy indulásuk óta, csak pár órát aludtak, szinte egyfolytában mennek. Már defektjük is volt - még magyar területen - ami egy erdő közepén érte őket. Ezt természetesen percek alatt megoldották. Még annyit tudtunk meg, hogy holnap reggel indulnak Spanyolországba, és holnapután, kedden lesz "behajózás" amikor átjutnak Afrikába.
Sokat fotóznak és filmeznek is, amint lehetőségük lesz rá, küldenek képeket - amiket mi azonnal közzé teszünk.

Szólj hozzá!

2009.01.17. 10:18 kinghillteam

RAJT

Címkék: bamako king hill team rajt 2009

2009. 01. 17. 10:00 A KING HILL TEAM ELRAJTOLT

További képek a http://www.kinghillteam.mlap.hu oldal KÉPTÁR menüpontjában.

Szólj hozzá!

2009.01.16. 10:41 kinghillteam

BÚCSÚ SÁROSPATAKTÓL

Címkék: bamako sárospatak king hill team

 

Érzékeny búcsú - útravaló - jókívánságok - papi áldás - indulás, címszavakban ez történt ma reggel az ÁVG előtt, amikor a BUDAPEST - BAMAKO részvevői elindultak Sárospatakról
További fotók>>> 

Szólj hozzá!

2009.01.15. 10:42 kinghillteam

MAGYAR HÍRLAP - 2009. 01. 16.

Címkék: magyar hírlap hercegkút götz pincészet king hill team

Felkészültek a pataki ralisok

Hercegkúton, a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron tartották a hosszú verseny előtti utolsó sajtótájékoztatójukat a szombaton kezdődő Budapest–Bamako-rali zempléni indulói.

A szombat reggel induló jótékonysági futam versenyzői, Kerekes Tibor, Godó Roland és Kiss Csaba a tájékoztatón elmondták: felkészültnek érzik magukat arra, hogy megtegyék a csaknem nyolcezer kilométeres utat Budapesttől Bamakóig. A versenyzők jelentős eseménynek tartják, hogy Marokkóban, a rabati magyar nagykövetségen népszerűsíthetik a magyar borokat. Köszönetet mondtak mindezért a szervezőnek, Hörcsik Richárdnak, Sárospatak fideszes polgármesterének, majd hangsúlyozták, hogy Sátoraljaújhely és a környező falvak polgármesterei, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is a nemes ügy mellé állt, és mindenben támogatta a történelmi borvidéket népszerűsítő versenyzőket. Tokaj-hegyaljai borvidék hírnökeit február 6-án fogadják Marokkóban, ahol többek között a Götz Pincészet kétezres évjáratú hatputtonyos aszúját kóstoltatják majd a fogadóbizottság tagjaival. "Ehhez a borhoz egy szólás is társul – mondta a borkirálynő –, amely szerint a nőket engedelmessé, a férfiakat határozottá teszi, persze csak akkor, ha betartják a szabályokat, azaz térden állva, apró cseppekben, nagy áhítattal fogyasztják."

A szombaton rajtoló ralin a Teréz Anya Jótékonysági Díjat nyeri el az a csapat, amelyik a legkaritatívabb feladatot látja el Maliban, ahol a népesség mintegy hatvan százaléka a szegénységi küszöb alatt él. "Sikerült a legkülönfélébb adományokat összegyűjtenünk; tollat, füzetet, játékot, ruhát és egyéb használati cikket viszünk a helyieknek" – sorolták a zempléni ralisok, akik egy 208 lóerős Nissan Navara terepjárójával állnak rajthoz, hogy versenyezzenek, jótékonykodjanak, és persze hírét vigyék Afrikába a tokaji történelmi borvidéknek.

Kégl Ildikó

Szólj hozzá!

2009.01.14. 10:45 kinghillteam

KING HILL TEAM INDULÁS ELŐTT

Címkék: tokaji bamako sajtótájékoztató hercegkút king hill team

Január 17-én startol a Budapest - Bamako Rally

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Nissan Navara felkészítve, a King Hill Team tagjai: Kiss Csaba, Kerekes Tibor és Godó Roland sárospataki tereprally versenyzők szintén jó kondícióban, malária és egyéb védőoltásokkal ellenállóvá téve, bizakodóan vágnak neki szombaton a 7632 km-es útnak a Budapest - Bamako útvonalon.

Götz Mária Ildikó, Magyarország Borkirálynője - aki a csapat tiszteletbeli tagja - saját családi pincészetükbe hívta meg a bátor fiúkat a búcsúra, és hogy a támogatóknak köszönetet mondhassanak.

A helyszín nem véletlen, hiszen a fiúk a Tokaji borok hírnökei lesznek Afrikában, amit nem csak az autó matricái bizonyítanak, hanem az a borvacsora is amit a futam után a Marokkói Magyar Nagykövetségen tartanak Pap László Csaba nagykövet úr közreműködésével.

Szerencsés utat kívánunk a csapatnak, akiknek az útját végig drukkoljuk és végig izguljuk!
Reméljük, hogy folyamatosan kapunk róluk híreket. Ezúton is kérjük, hogy ha alkalmuk és lehetőségük lesz rá, rövid beírásaikkal üzenjenek nekünk...
 
 További fotók>>>                    Búcsúvacsora cigányzenével>>>

Szólj hozzá!

2009.01.14. 10:44 kinghillteam

KULCS MAGAZIN

Címkék: borkirálynő king hill team kulcs magazin

http://www.kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=1078

 

Ma
Hegyaljaiak a Budapest-Bamakó ralin

Hegyaljaiak a Budapest-Bamakó ralin

A hegyaljai származású autósokból álló King Hill Team is rajthoz áll a január 17-én startoló Budapest-Bamako ralin.

Tiszteletbeli tagként bevették a csapatba az ugyancsak hegyaljai Götz Mária Ildikót, Magyarország első borkirálynőjét.

[1_300] Bemutato.jpg

A csapatot január 14-én a megyeháza patinás épülete előtt Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke mutatta be a sajtó számára. Örömmel állapította meg, hogy messze földre viszik megyénk és szűkebb pátriája, Zemplén jóhírét az autósok. A költségekbe szerény támogatással a megyei önkormányzat is beszállt. Kiss Csaba, a Nissan Navara pilótája elmondta, a 2500 köbcentis terepjárót alaposan megerősítették, átalakították a ralira, hogy bírja az afrikai terepet.


 

Götz Mária Ildikó repülővel utazik majd Marokkóba a csapat után, ahol borvacsora keretében népszerűsítik majd Hegyalját és nedűit.

 

Szólj hozzá!